În anul 2025, Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la ridicarea la rangul de patriarhie și 140 de ani de la acordarea autocefaliei de către Patriarhia Ecumenică.
Între principalele manifestări legate de Anul Centenar al Patriarhiei Române se numără Sfințirea Mare a Catedralei Mântuirii Neamului în toamna acestui an și proclamarea canonizărilor noilor sfinți din calendar.
2025 este un an important pentru întreaga creștinătate. Atât creștinii ortodocși, cât și cei catolici vor serba Învierea Domnului la aceeași dată, 20 aprilie.
Totodată, în luna mai se vor aniversa 1.700 de ani de la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Biserica a dedicat Duminica a 7-a după Paști (1 iunie) Sfinților Părinți care au participat la acest sinod.
Pentru a marca un secol de patriarhat, Sfântul Sinod a proclamat 2025 ca Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române.
Sub egida centenarului se vor desfășura mai multe evenimente aniversare și comemorative cu scopul de „a omagia cu recunoștință memoria tuturor acelora care s-au ostenit pentru recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române şi dobândirea rangului ei de Patriarhie”.
Pentru centenar, Patriarhia Română a realizat o identitate vizuală care va fi utilizată la toate evenimentele legate de aniversarea a 100 de ani de patriarhat.
Pe lângă Centenarul Patriarhal, și Mitropolia autonomă a Basarabiei va aniversa anul acesta 100 de ani de la ridicarea la rangul de mitropolie, în data de 4 martie.
Legat de cele două aniversări ale Bisericii Ortodoxe Române din acest an trebuie să reținem mai multe date semnificative.
În data de 4 februarie vom aniversa 100 de ani de la ziua în care Sfântul Sinod al Bisericii noastre a decis înființarea Patriarhiei. Câteva zile mai târziu, în 23 februarie, se împlinește un secol de când Regele Ferdinand a promulgat legea care prevedea înființarea Patriarhiei Române.
După Paști, în 25 aprilie este serbată împlinirea a 140 de ani de la recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.
De asemenea, în iulie ne amintim de providențialul moment în care Patriarhul Ecumenic Vasile al III-lea a recunoscut înființarea Patriarhiei Române prin Tomosul Patriarhal cu nr. 1579 din 30 iulie 1925.
În data de 1 noiembrie vom aniversa un secol de la întronizarea primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în persoana Mitropolitului primat Miron Cristea.
După ce la Centenarul României, în anul 2018, a fost sfințit altarul Catedralei Naționale, lucrările au continuat într-un ritm susținut. În data de 26 octombrie 2025, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române vor sfinți Catedrala Națională.
După sfințirea din acest an, Catedrala Națională va rămâne deschisă pentru slujirea liturgică și participarea credincioșilor.
„Va fi permanent deschisă închinătorilor și va avea un program liturgic deosebit, inclusiv la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, de luni, 27 octombrie 2025”, a confirmat Părintele Ionuț Corduneanu, Vicar Administrativ Patriarhal, pentru Trinitas TV.
2025 este și „Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”, în contextul căruia vor fi proclamate canonizările aprobate în luna iulie a anului trecut.
Spre bucuria creştinilor ortodocşi români, calendarul anului 2025 s-a îmbogăţit cu numele unor mari duhovnici contemporani: Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie), Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie), Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie), Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie), Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu (22 iulie), Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie), Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie), Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț (6 iulie), Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie), Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie), Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie), Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie), Sfântul Cuvios Calistrat de la Timișeni și Vasiova (10 mai), Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie), Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august), Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).
Proclamarea generală a canonizării acestor sfinți va avea loc în data de 4 februarie, zi care coincide cu aniversarea celor 100 de ani de patriarhat, urmând ca din martie, când va fi pomenit primul dintre noii canonizați, să aibă loc proclamări locale.
Evenimente liturgice prilejuite de aniversarea Centenarului Patriarhiei Române
Centenarul Patriarhiei Române va fi marcat printr-o serie evenimentele liturgice organizate pe 3 și 4 februarie, la Catedrala Patriarhală.
Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române transmis miercuri, pe 3 februarie, la ora 17:00, la Catedrala Patriarhală, după încheierea Vecerniei, se va săvârși ultima slujbă de pomenire pentru cei 16 sfinți români canonizați anul trecut de Sfântul Sinod, urmând ca pe 4 februarie Biserica Ortodoxă Română să sărbătorească o sută de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie.
Programul din 4 februarie va debuta, la ora 7:00, cu purtarea în procesiune a sfintelor moaște din Catedrala Patriarhală și a celor ale Sfântului Apostol Andrei de la Reședința Patriarhală, toate urmând a fi așezate în Baldachinul Sfinților pentru a facilita accesul pelerinilor la închinare.
Între orele 9:00 și 12:00, Patriarhul Daniel va săvârși Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, împreună cu membrii Sfântului Sinod, membrii Adunării Naționale Bisericești, clerici și mireni, fiind invitați să participe la acest moment liturgic aniversar.
Ulterior, de la ora 12:00, va avea loc proclamarea publică a canonizării celor 16 sfinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea de către Patriarhul Daniel, înconjurat de ierarhii Sfântului Sinod.
Începând cu ora 12:30, tot în Catedrala Patriarhală, va avea loc slujba Te Deum pentru Centenarul Patriarhiei Române și pentru începutul lucrărilor Sfântului Sinod și ale Adunării Naționale Bisericești.
Tot de la ora 12:30, în toate lăcașurile de cult din cadrul Bisericii Ortodoxe Române vor fi trase clopotele timp de un minut.
Sursa: Basilica.ro