Proiectul concurs „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III” s-a desfășurat în cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României şi a avut peste 10.000 de elevi participanți din întreaga lume.
Parteneriatul Biserică-Școală reprezintă o preocupare permanentă și o responsabilitate, atât din partea Parohiei „Înălțarea Domnului” Pașcani cât și a Liceului Economic „Nicolae Iorga” Pașcani, prin care preotul paroh împreună cu profesorul de Religie reușesc să cultive mintea, să încălzească inima și să formeze caracterul copiilor.
Una dintre activitățile frumoase realizate în cadrul Parteneriatului Biserică-Școală îl constituie participarea elevilor de la Liceul Economic „Nicolae Iorga” Pașcani la Concursul „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III”, concurs care a adus bucurie și binecuvântare pentru elevi, părinți, preoți și profesori.
Bucurie, pentru că elevii noștri au dat răspuns chemării lui Dumnezeu, în număr foarte mare, iar în lucrările realizate de ei, ca dar aduse Pruncului Iisus, au pus și multă iubire, devenind mărturisitori ai bucuriei, împlinind astfel cuvintele părintelui Teofil Părăian: „bucuria este o poruncă dumnezeiască și noi ne arătăm a fi împlinitori ai poruncilor divine în măsura în care suntem oameni ai bucuriei”. Binecuvântare, pentru că din cei peste 10.000 de elevi participanți la concurs, a fost selectată și lucrarea unei eleve din acest minunat areal geografic al Culoarului Siretului, de la Liceul Economic „Nicolae Iorga” Pașcani, județul Iași. Este vorba despre eleva Lică Andreea Maria, din clasa a XI-a A.
Toate lucrările elevilor participanți la concurs au constituit conținutul cărţilor digitale cu titlul „Gânduri de îngeri”, culese în 7 volume, iar cele mai frumoase 30 eseuri au fost selectate pentru a fi prezentate în cadrul manifestărilor de încheiere a acestui proiect.
La activitate ne-am bucurat de prezența unor persoane dragi sufletelor noastre: Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Preasfinţitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Conf. Dr. Vasile Timiș, inspector general la disciplina religie în Ministerul Educaţiei, Prof. Dr. Ionița Timiș, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Gh. Lazăr” din Cluj-Napoca, Pr. Nicolae Budui, coordonator al Sectorului Catehetic-Educaţional al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și Pr. Dr. Ioan Emilian Raza, preot slujitor la Capela Spitalului Universitar Căi Ferate din Cluj-Napoca.
Considerăm că această zi este un moment deosebit din viața comunității noastre pășcănene, în care să aducem mulțumire și recunoștință tuturor ostenitorilor acestui minunat proiect, care au făcut posibilă participarea elevilor noștri la concurs și, prin aceasta, ancorarea lor la valorile morale creștine, într-o lume în care aceste valori sunt din ce în ce mai deteriorate.
Gândurile noastre de mulțumire se îndreaptă și către preoții slujitori: pr. Marius Ionuț Tabarcea și pr. Vasile Tănase de la Parohia „Înălțarea Domnului” Pașcani, pr. Pavel Postolachi de la Catedrala „Pogorârea Duhului Sfânt” Pașcani, care au făcut posibilă premierea copiilor participanți la concurs.
Eleva Lică Andreea Maria ne-a declarat:
„În primul rând doresc să mulţumesc lui Dumnezeu că din cei peste 10.000 de elevi participanți la concurs, a fost selectată și lucrarea mea, fapt pentru care mă aflu astăzi aici. Pentru mine a fost o experiență minunată, am participat cu drag la acest concurs și doresc ca pe viitor să-mi păstrez credința în Dumnezeu, să-L am pe Hristos în sufletul meu și să-L mărturisesc prin cuvânt și fapte.”
Şi, pentru că acest Proiect s-a desfășurat în cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României, împreună cu Sfântului Ioan Iacob Românul, chemăm pe toţi românii ce se află printre străini să nu-și piardă identitatea de neam și de credinţă:
Fii pribegi ai ţării mele,
Necăjiţi printre străini,
Nu uitaţi menirea voastră
De români şi de creştini.
Prof. Osoianu Maria