Elevi de la Liceul Economic „Nicolae Iorga” din Pașcani, premiați la Concursul Internațional „Împreună cu Hristos în viață”

Activități Aprilie 1, 2024

Duminică, 31 martie, a avut loc premierea elevilor participanți la Concursul Internațional „Împreună cu Hristos în viață”, cu tema „Cuvântul care vindecă”, aflat la cea de-a VIII-a ediție.

Concursul este organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Buzău, Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca.

La concurs au participat peste 12000 copii din România și din diaspora românească (Europa, Canada, America, Asia, Australia), iar de la Liceul Economic „Nicolae Iorga” din Pașcani au participat 50 elevi. S-au calificat pentru etapa județeană 34 elevi, unde au obținut două premii și 6 mențiuni. 

Elevii s-au pregătit pe baza tematicii despre minunile Mântuitorului și viețile sfinților taumaturgi, având de rezolvat atât cerințe obiective cât și subiective (desene încadrate în tema pildelor sau scurte eseuri/compuneri în concordanță cu tematica dată).

Premierea elevilor pășcăneni s-a făcut la Biserica „Înălțarea Domnului”, Pașcani, după slujba Sfintei Liturghii, în prezența părinților și a credincioșilor aflați la eveniment. Ca o încununare a acestei activități, unii elevi s-au spovedit și împărtășit în timpul Sfintei Liturghii. 

Părintele Marius-Ionuț Tabarcea, în cuvântul de învățătură adresat celor prezenți a precizat că „tema concursului de anul acesta ne îndreaptă către Cuvântul lui Dumnezeu, Care vindecă, pentru că El este «Calea, Adevărul și Viața». Iar fără Hristos nu putem face nimic. Adevărata viață a creștinului este viața trăită în sânul Bisericii, care îl are în mijlocul ei pe Mântuitorul Hristos, Capul nevăzut al Bisericii Sale”.

La rândul său, părintele Leonardo-Ioan Atudorei a vorbit despre misiunea profesorului de religie: „Demnitatea învățătorului derivă de la întreita slujire a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, respectiv, cea de profet (învățător), cea de arhiereu și cea de împărat, iar profesorul de religie are această misiune sacră, de a restabili chipul lui Dumnezeu în sufletele acestor copii”.

 Felicităm pe toți copiii și tinerii participanți la acest mult așteptat concurs, pe părinții care se ostenesc, cu timp și fără timp, pentru buna creștere și educație a copiilor, și pe preoții slujitori, care de fiecare dată ne primesc cu multă dragoste și dărnicie.

Prof. Maria Osoianu